Национални дан давања 2018

Nacionalni dan davanja je ustanovljen na inicijativu Srpskog filantropskog foruma i Koalicije za dobročinstvo i 2018. godine je prvi put obeležen 9. oktobra, na dan rođenja Mihajla Pupina, velikog srpskog inovatora i filantropa, a pod pokroviteljstvom Saveta za filantropiju predsednice Vlade Republike Srbije.

Cilj uspostavljanja Nacionalnog dana davanja je da se skrene pažnja javnosti na značaj negovanja vrednosti solidarnosti, dobročinstva i filantropije. Takođe, na ovaj dan svake godine posebno ukazujemo da je odgovorno ulaganje u strateške oblasti u našem društvu važno za bolju budućnost svih građana i građanki Srbije.

Prvi Nacionalni dan davanja imao je za cilj da podstakne kulturu davanja i solidarnosti u oblasti nauke i obrazovanja. Zajedno smo podržali razvoj inovacija i obrazovanja – doniranjem za nabavku najsavremenijeg spektrometra za Istraživačku stanicu Petnica u vrednosti od 3,2 miliona dinara koji je u prisustvu zvaničnika svečano uručen u aprilu 2019. godine.

Zahvaljujući donatorima, kao i mnogim pojedincima koji su kampanju podržali donacijom putem humanitarnog SMS broja i sajta donacije.rs, prikupljeno je svih 3,2 miliona dinara za kupovinu spektrometra.

Spektrometar je multifunkcionalni mobilni uređaj koji jednostavno i brzo identifikuje hemijske supstance i jedinjenja uzoraka, a koristi se u biomedicini, geologiji, ekologiji, astronomiji, hemiji, arheologiji, kao i za ispitivanje boja i pigmenata na umetničkim delima i kulturnim spomenicima.

Godišnje će na ovom uređaju raditi oko 400 mladih, što je trećina ukupnog broja polaznika Istraživačke stanice Petnica, kao i još oko 100 učenika i studenata koji će tokom specijalizovanih poseta imati priliku da se upoznaju sa radom ovog inovativnog uređaja.

Na dan otvaranja Festivala filantropije, 24. oktobra 2018. godine, direktoru Istraživačke stanice Petnica Vigoru Majiću uručili smo ček u vrednosti od dva milliona dinara, što su sredstva koja su do tada prikupljena u okviru kampanje povodom Nacionalnog dana davanja.

GALERIJA


« of 3 »

NACIONALNI DAN DAVANJA 2018 U MEDIJIMA


« of 4 »