Свечано уручење спектрометра Истраживачкој станици Петница

27.04.2019.
20190422113007_img_6651
Српски филантропски форум организовао је 22. априла свечано уручење спектрометра Истраживачкој станици Петница, за који су прикупљена средства у износу од 3,2 милиона динара током обележавања прошлогодишњег Националног дана давања.

Национални дан давања успостављен је на иницијативу Српског филантропског форума, а под покровитељством председнице Владе Републике Србије.

Спектрометар, за чију смо куповину заједно прикупили средства у износу од 3,2 милиона динара, је мултифункционални мобилни уређај који једноставно и брзо идентификује хемијске супстанце и једињења узорака, а користи се у биомедицини, геологији, екологији, астрономији, хемији, археологији, као и за испитивање боја и пигмената на уметничким делима и културним споменицима.

Годишње ће на овом уређају радити око 400 младих, што је трећина укупног броја полазника Истраживачке станице Петница, као и још око 100 ученика и студената који ће током специјализованих посета имати прилику да се упознају са радом овог иновативног уређаја.

Током посете Истраживачкој станици Петница, имали смо прилику да обиђемо лабораторију у којој се изводе настава и експерименти, као и да практично испробамо спектрометар.

Том приликом, чули смо и изјаве присутних званичника; Ане Брнабић, председнице Владе Републике Србије, Мајка де ла Росе, директора мисије УСАИД-а у Србији, Верана Матића, члана Управног одбора Српског филантропског форума и домаћина Вигора Мајића, директора Истраживачке станице Петница.

Ана Брнабић, председница Владе Републике Србије најавила је да ће Савет за филантропију и ове године подржати Национални дан давања и да ће и ове године поново у фокусу бити образовање. Такође, она се захвалила и свим представницима компанија који су препознали значај улагања у науку и образовање, такође и свим организацијама цивилног друштва, и свим појединцима, грађанима Републике Србије који су учествовали у прикупљању 3,2 милиона динара за овај иновативни уређај.

„Наш циљ је да све будуће Тесле и Пупине негујемо од малена и омогућавамо им да расту и да развијају своје потенцијале управо овде, у Србији, у Петници, у Научнотехнолошком парку Београд, у НЦТ парковима у Новом Саду и Нишу, који су тренутно у изградњи, али и многим другим институтима, факултетима и стартап центрима, у које ћемо ми као Влада Републике Србије уложити 100 милиона евра у наредних неколико година.“

Брнабић се захвалила Коалицији за доброчниство коју предводи фондација Ана и Владе Дивац, за њихову посвећеност филантропији, и УСАИД-у, за подршку овом програму и помагању и Влади Србији и да се створе најбоље могући услови за филантропско друштво, јер је Србија земља добрих људи који чине добра дела.

Мајк де ла Роса, директор мисије УСАИД-а у Србији, изразио је наду да ће у наредним годинама бити још оваквих догађаја у вези са Националним даном давања и да ће се наставити улагања у образовање и друге сличне циљеве.

„За спектрометар који смо купили за Петницу било је неопходно да платимо порез, између осталог и зато смо овде. Оно што покушавамо са овим пројектом да урадимо са Дивац фондацијом и свим осталим партнерима је да се у оваквим случајевима када је филантропија и донација у питању олакшава куповина, а не да се отежава цео процес“.

Вигор Мајић, директор Истраживачке станице Петница, изразио је своје уверење да ће Национални дан давања да подстакне давање, као и да је окупљање компанија, фондација и појединаца да удружују средства за неку конкретну намену дивна ствар.

„Крајем прошле године смо оживели и пустили у рад фондацију Петница. Петница уз све добре намере и жеље државних институција и фондова не мора да буде зависна само од њих. Ми треба да створимо широк круг људи, појединаца и компанија који помажу ово што се ради. Циљ који смо поставили за ову годину, остварили смо 50% већ у априлу“.

Веран Матић, члан управног одбора Српског филантропског форума, рекао је да ће Коалиција за доброчинство заједно са Саветом за филантропију, на челу са председницом Владе Србије Аном Брнабић, поставити битне темеље за обогаћивање филантропије и доброчинства.

„Више фондација удружених у Српски филантропски форум у неком тренутку је помислило да свако има неке своје пројекте и да бисмо могли да учинимо више ако бисмо се ујединили. Направили смо Коалицију за доброчинство, а УСАИД је препознао да је важан развој филантропије и доброчинства”.

Први Национални дан давања био је у знаку образовања, иновација и знања. Настављамо даље у истом ритму са припремама Националног дана давања 2019. Очекујте ускоро детаљније информације и позив за укључивање.


Израда овог сајта омогућeна јe уз подршку амeричког народа путeм Амeричкe агeнцијe за мeђународни развој (УСАИД). Садржај сајта јe искључиво одговорност Српског филантропског форума и нe прeдставља нужно ставовe УСАИД-а или Владe САД.


О нама

Национални дан давања је иницијатива Српског филантропског форума са мисијом развоја културе давања у Србији. Српски филантропски форум спроводи иницијативу у оквиру Пројекта за унапређење оквира за давања који финансира УСАИД, а спроводи Коалиција за доброчинство коју предводи Фондација Ана и Владе Дивац, а додатно чине Траг Фондација, Цаталyст Балканс, СМАРТ Колектив, Српски филантропски форум, Форум за одговорно пословање и Привредна комора Србије.


Партнери