Отворен Фестивал филантропије 2018.

24.10.2018.
projekti
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) и чланови Коалиције за доброчинство, отворили су Фестивал филантропије 2018. у просторијама УниЦредит банке у Београду.

Фестивал филантропије је део кампање којој је циљ да покаже моћ давања прикупљањем средстава за подршку образовања, младих и иновација. Фестивал се одржава од 24. октобра до 28. октобра на различитим локацијама у Београду и Новом Саду.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић најавила је да ће кроз Савет за филантропију настојати да унапреди правни и порески оквир ради подстицања доброчинства, оценивши да је то најбољи пример сарадње Владе, организација цивилног друштва и приватних компанија.

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Кајл Скат рекао је да су компаније и грађани у САД прошле године дали у добротворне сврхе око 410 милијарди долара, што је више од БДП-а земаља попут Ирске, Данске или Финске и додао да је у 2017. години у Србији прикупљено 32 милиона долара у добротворне сврхе, а кад би било и пореских подстицаја, тај износ би био и већи.

Председница Извршног одбора УниЦредит банке Феза Тан оценила је да се сваки динар инвестиран у доброшинство враћа двоструко, јер је то улагање у друштво и његову будућност.

Директорка Фондације Ана и Владе Дивац Ана Кошел рекла је да је та Фондација за 11 година постојања на директан или индиректан начин помогла 700.000 људи и прикупила око 20 милиона долара за све активности. Она је подсетила да се дух доброчинства у Србији није изгубио, упркос свим изазовима кроз које је наше друштво пролазило и захвалила се свим компанијама и организацијама које су, поводом Националног дана давања, издвојиле средства за обезбеђивање иновативног спектрометра за Истраживачку станицу Петница.

На отварању фестивала, премијерка Брнабић и амбасадор Скат уручили су признања свим компанијама и организацијама које су донирањем подржале Национални дан давања, док је директору Истраживачке станице Петнице Вигору Мајићу уручен чек у вредности од два миллиона динара, што су средства која су до сада прикупљена у оквиру ове хуманитарне акције.

Фестивал филантропије је део Пројекта за унапређење оквира за давање који финансира УСАИД, а који спроводи Коалиција за доброчинство предвођена Фондацијом Ана и Владе Дивац. Остали чланови Коалиције су Траг фондација, Каталист Балкан, Смарт Колектив, Српски филантропски форум, Форум за одговорно пословање и Привредна комора Србије.


Израда овог сајта омогућeна јe уз подршку амeричког народа путeм Амeричкe агeнцијe за мeђународни развој (УСАИД). Садржај сајта јe искључиво одговорност Српског филантропског форума и нe прeдставља нужно ставовe УСАИД-а или Владe САД.


О нама

Национални дан давања је иницијатива Српског филантропског форума са мисијом развоја културе давања у Србији. Српски филантропски форум спроводи иницијативу у оквиру Пројекта за унапређење оквира за давања који финансира УСАИД, а спроводи Коалиција за доброчинство коју предводи Фондација Ана и Владе Дивац, а додатно чине Траг Фондација, Цаталyст Балканс, СМАРТ Колектив, Српски филантропски форум, Форум за одговорно пословање и Привредна комора Србије.


Партнери