Резултати Националног дана давања 2018

20.10.2018.
spktometar-1-1024x426
Национални дан давања је установљен на иницијативу Српског филантропског форума и 2018. године је први пут обележен 9. октобра, на дан рођења Михајла Пупина, великог српског иноватора и филантропа, а под покровитељством председнице Владе Републике Србије.

Прве године, заједно смо подржали развој иновација и образовања – донирањем за набавку најсавременијег спектрометра за Истраживачку станицу Петница у вредности од 4 милиона динара.

Спектрометар је мултифункционални мобилни уређај који једноставно и брзо идентификује хемијске супстанце и једињења узорака, а користи се у биомедицини, геологији, екологији, астрономији, хемији, археологији, као и за испитивање боја и пигмената на уметничким делима и културним споменицима. Годишње ће на овом уређају радити око 400 младих, што је трећина укупног броја полазника Истраживачке станице Петница, као и још око 100 ученика и студената који ће током специјализованих посета имати прилику да се упознају са радом овог иновативног уређаја.

Захваљујући донаторима међу којима су компаније и организације цивилног друштва: АБЦ тест Ваљево, Алма Qуаттро, Београдски маратон, Босис Ваљево, Цоца Цола Хеллениц, Делта фондација, Дом здравља Бел Медиц, Ерсте банка, Фондација Хумано срце Шапца, ГДИ Солутионс, Хемофарм фондација, Инфостуд, Крушик Ваљево, Лафарге, Металпром Ваљево, УниЦредит банка, Ветроелектране балкана, чланице Коалиције за доброчинство: Фондација Ана и Владе Дивац Каталист фондација, Смарт колектив, Траг фондација, као и многим појединцима који су кампању подржали донацијом путем хуманитарног СМС броја и сајта донације.рс, прикупљено је 3,2 милиона динара. Овогодишњу кампању је само путем друштвених мрежа Фацебоок и Инстаграм видело више од 1.000.000 људи.

Компанија МЦ Лабор д.о.о. – која је добављач лабораторијске и процесне опреме, одлучила је да се придружи нашој кампањи и да обезбеди попуст за куповину спектрометра у износу од 823,360 РСД. На тај начин, цена уређаја са пдв-ом, и износ који је било потребно да прикупимо, снижен је са 4,023,360 РСД на 3,200,000 РСД.

Захваљујемо се свим компанијама и људима добре воље који су препознали значај улагања у иновације и развој образовања и подржали иницијативу Националног дана давања.

Настављамо даље уз моћ заједничког улагања у опште добро.


Израда овог сајта омогућeна јe уз подршку амeричког народа путeм Амeричкe агeнцијe за мeђународни развој (УСАИД). Садржај сајта јe искључиво одговорност Српског филантропског форума и нe прeдставља нужно ставовe УСАИД-а или Владe САД.


О нама

Национални дан давања је иницијатива Српског филантропског форума са мисијом развоја културе давања у Србији. Српски филантропски форум спроводи иницијативу у оквиру Пројекта за унапређење оквира за давања који финансира УСАИД, а спроводи Коалиција за доброчинство коју предводи Фондација Ана и Владе Дивац, а додатно чине Траг Фондација, Цаталyст Балканс, СМАРТ Колектив, Српски филантропски форум, Форум за одговорно пословање и Привредна комора Србије.


Партнери