Национални дан давања 2018

Национални дан давања је установљен на иницијативу Српског филантропског форума и Коалиције за доброчинство и 2018. године је први пут обележен 9. октобра, на дан рођења Михајла Пупина, великог српског иноватора и филантропа, а под покровитељством Савета за филантропију председнице Владе Републике Србије.

Циљ успостављања Националног дана давања је да се скрене пажња јавности на значај неговања вредности солидарности, доброчинства и филантропије. Такође, на овај дан сваке године посебно указујемо да је одговорно улагање у стратешке области у нашем друштву важно за бољу будућност свих грађана и грађанки Србије.

Први Национални дан давања имао је за циљ да подстакне културу давања и солидарности у области науке и образовања. Заједно смо подржали развој иновација и образовања – донирањем за набавку најсавременијег спектрометра за Истраживачку станицу Петница у вредности од 3,2 милиона динара који је у присуству званичника свечано уручен у априлу 2019. године.

Захваљујући донаторима, као и многим појединцима који су кампању подржали донацијом путем хуманитарног СМС броја и сајта донације.рс, прикупљено је свих 3,2 милиона динара за куповину спектрометра.

Спектрометар је мултифункционални мобилни уређај који једноставно и брзо идентификује хемијске супстанце и једињења узорака, а користи се у биомедицини, геологији, екологији, астрономији, хемији, археологији, као и за испитивање боја и пигмената на уметничким делима и културним споменицима.

Годишње ће на овом уређају радити око 400 младих, што је трећина укупног броја полазника Истраживачке станице Петница, као и још око 100 ученика и студената који ће током специјализованих посета имати прилику да се упознају са радом овог иновативног уређаја.

На дан отварања Фестивала филантропије, 24. октобра 2018. године, директору Истраживачке станице Петница Вигору Мајићу уручили смо чек у вредности од два миллиона динара, што су средства која су до тада прикупљена у оквиру кампање поводом Националног дана давања.

ГАЛЕРИЈА


« од 3 »

НАЦИОНАЛНИ ДАН ДАВАЊА 2018 У МЕДИЈИМА


« од 4 »


Израда овог сајта омогућeна јe уз подршку амeричког народа путeм Амeричкe агeнцијe за мeђународни развој (УСАИД). Садржај сајта јe искључиво одговорност Српског филантропског форума и нe прeдставља нужно ставовe УСАИД-а или Владe САД.


О нама

Национални дан давања је иницијатива Српског филантропског форума са мисијом развоја културе давања у Србији. Српски филантропски форум спроводи иницијативу у оквиру Пројекта за унапређење оквира за давања који финансира УСАИД, а спроводи Коалиција за доброчинство коју предводи Фондација Ана и Владе Дивац, а додатно чине Траг Фондација, Цаталyст Балканс, СМАРТ Колектив, Српски филантропски форум, Форум за одговорно пословање и Привредна комора Србије.


Партнери